Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 De az olajat és a bort ne bántsd!  Jelenések könyve 6: 6

 

 

 Jel 6,6 - Úgy hallottam, mintha a négy élőlény közt szózat hallatszott volna: "Egy mérő búza egy dénár, három mérő árpa egy dénár. De az olajat és a bort ne bántsd!"

A harmadik pecsét feltörése

 

 5Amikor feltörte a harmadik pecsétet, hallottam, hogy a harmadik élőlény szólt: "Jöjj!" Ekkor fekete lovat láttam, lovasa mérleget tartott a kezében. 6Úgy hallottam, mintha a négy élőlény közt szózat hallatszott volna: "Egy mérő búza egy dénár, három mérő árpa egy dénár. De az olajat és a bort ne bántsd!"

 

 

 

 

Kérdező:  1. A Jelenések könyvének alapján a harmadik pecsét feltörésére került sor?

 

 

 

 

              2. Mit jelent :"...az olajat és a bort ne bántsd!"?

 

 

 

 

HANG:  A Jelenések könyve pontosan úgy, mint a többi szent könyv, minden kor minden emberének életében megtörténő eseményeket mutat be különböző képekben. Nagy tévedésben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy történelmi léptékkel kiszámítható korszakok részeire vonatkoznak csupán. Bár arra is! De mindig egyén számára, és soha nem matematikai egyenletekkel kiszámíthatóan, és nem azért, hogy embereket emberek ellen hangoljon, vagy bárki is úgy gondolja, hogy ő, illetve az ő társasága az a kivétel, aki, amely birtokában van csalhatatlan bizonyossággal bizonyos események előre kiszámíthatóságának.

 

 

 

 

   Azok a szegény gyermekeim, akik magukat Jehova tanúiknak nevezik, már annyi csalódáson mentek át pár évtized alatt, hogy a józanabbak közülük már nem mernek jósolni. Azt a médiumomat, aki most írja gondolataimat, a hatvanas évek elején nagyon kinevették e Jehova tanúi, mert e médium azt mondta nekik, hogy majd 1975-ben beszéljünk a Jelenések könyvében leírt dolgokról. Nevetve ezt mondták:" Hol lesz a világ már 1975-ben!?!" És íme, ma már 1995 van.

 

 

 

 

    Azok, akik szeretnek ijesztgetni, és szeretik, ha különböző felekezetek hibáit, bűneit belevetíthetik a Jelenések könyvének bizonyos képeibe, - könnyen teszik azok, akik mögött még nincsenek évezredek, csupán évek -, arra mindenképpen jók, hogy ne hagyják elfásulni azokat a lelkeket, akik kiábrándultak már saját felekezetükből, s most örülnek, hogy bibliai magyarázatra találhatnak saját elmarasztaló ítéletük alátámasztására és saját lelkiismeretük megnyugtatására.

 

 

 

 

    Igen. Meg tudják nyugtatni saját lelkiismeretüket, mert a régi, nagy felekezetekben már nem lehet kikerülni azt, hogy meg ne valósuljon az a jóslatom, hogy nem lehet különb a tanítvány mesterénél, ha Engem üldöztek, akkor titeket is üldözni fognak. Ezt már nem tudják vállalni saját felekezetükben, s kapóra jön nekik egy másik felekezet, amelyet újnak és igaznak élhetnek meg, mivel még nem látszik rajta évezredek öregedésének ráncai.

 

 

 

 

    Saját felekezetében kiállni és vállalni a tanúságtevést Mellettem, vállalni a megaláztatást, bizony ez az állapot nem vonzó, sőt fölül is múlja ez a kilépők erejét. Nem képes átlagember vállalni ezt saját felekezetében. Ezért olyan társasághoz csatlakozik a jó szándékú, felekezetéből kiábrándult, vagy abba soha bele nem ábrándult ember, ahol nagyon beszűkülten szabad csak gondolkodni, és fanatikusan hinni kell a vezetők írásmagyarázatainak. Van ennek is értéke. Mert legalább rátette valamire az illető az életét! Drága Barátom! A butaság nagyon sok embert visz a mennybe. De ettől a butaság még nem lesz erény!

 

 

 

 

     2. Az "olaj és a bor" védelme azt jelenti, - amint a szövegösszefüggésből is kiolvashatod (Jelenések könyve. 6;6) - hogy az olaj, ami a felkenetés jele és a bor, ami az életörömnek, a szív erejének szimbóluma, nem lehet mérlegelés tárgya, nem vásári áru egyik sem. 10 / 831.